Lyon, druhé nejvýznamnější město Francie, se rozkládá na soutoku řek Rhony a Saony. Před více než 2000 lety ho založili Římané. Lyon je správní centrum kraje Rhône-Alpes na historickém území Savojska v jihovýchodní části Francie. Znalci dobrého jídla a pití považován za hlavní město francouzské gastronomie. V minulosti bylo atributem města hedvábí – lyonské hedvábí.

Lyon, metropole bývalé Galie

Na soutoku řek Rhony a Saony nechal Julius Caesar postavit římské Lugdunum, obchodní a vojenské centrum Galie. Ve dvou původních římských amfiteátrech, které se dochovaly, se dodnes konají divadelní představení a koncerty. Větší z nich, Grand Theatre, je nejstarším divadlem ve Francii a pojme až 30 000 diváků. Zbytky antického města si lze prohlédnout také v galsko-římském muzeu na pahorku Fourviere.

Hedvábí, tiskaři a bankovnictví

Římský amfiteátr a římské akvadukty později překonaly katedrála Saint Jean s půvabným přilehlým domem Manécanterie z dvanáctého století, bazilika Notre-Dame a na tři sta gotických, renesančních a klasicistních paláců a domů. V Lyonu jsou k vidění nejkrásnější renesanční paláce ve Francii, jež jsou důkazem bohatství, které městu a jeho obyvatelům přinesl bankovní a tiskařský průmysl a obchod s hedvábím.

Lyon, Francie

  • Symbolem města je bazilika Notre-Dame de Fourviere, jež byla postavena v 19. století v byzantském slohu.
  • Chloubou Lyonu je katedrála St. Jean, která se začala budovat už ve 12. století. Je v ní umístěn 600 let starý orloj, jenž ukazuje církevní svátky až do roku 2019.
  • Znalci umění mohou zajít do Muzea krásných umění, v němž je vystavena druhá nejobsáhlejší umělecká sbírka ve Francii po Louvru. Sídlí v Palais St. Pierre, bývalém benediktinském klášteře ze 17. století.
  • Za návštěvu stojí i Musée Historique des Tissus, kde si můžete prohlédnout výjimečnou sbírku hedvábí a tapisérii nebo Musée de I_Imprimerie, které dokumentuje Lyon jako kolébku tiskařského průmyslu.

Památky Lyonu

  • Barokní kaple sv. Trojice, vysvěcená 1622 sv. Františkem Saleským.
  • Barokní kostel svatého Bruna
  • Barokní protestantský Temple du Change ze 17. století
  • Bývalý klášterní kostel Saint-Martin d’Ainay, románská stavba s věží v průčelí.
  • Gotický kostel Saint Nizier se dvěma věžemi v průčelí
  • Gotický kostel sv. Bonaventury z let 1325-1327
  • Katedrála svatého Jana Křtitele, trojlodní románsko-gotická stavba se dvěma věžemi, postavená v letech 1165-1481 na místě starších staveb od 3. století. Zde se konaly oba Lyonské koncily ve 13. století.
  • Klášter Panny Marie v La Tourette u Eveux, asi 15 km severozápadně od města, z roku 1960 podle návrhu Le Corbusiera.
  • Kovová věž (Tour métallique), zmenšená Eiffelova věž podle plánů téhož autora na vrchu Fourvière
  • Notre-Dame de la Fourvière na vrchu Fourvière nad Starým městem z let 1872 až 1896 patří k dominantám města.
  • Románsko-gotický kostel svatého Pavla.
  • Zoologická zahrada v parku Tête d’or

 

Lyon, kolébka francouzské gastronomie

Říká se, že Lyoňané se rodí jako gurmáni a ctitelé dobrého jídla. Už v roce 1805 chtěl spisovatel de Chateaubriand, muž velké inspirace a životních zkušeností revoluční Francie, po návštěvě Lyonu ve městě zůstat. Už on chtěl poznat taje kulinářského řemesla, vnímat nepřeberné množství chutí, potěšit se skvělým , místním jídlem: kuřata, máslo a smetana z Bresse, racci z Ain, lilek z Jury, ryby z Rhôny a Saôny, různé druhy zvěře z Dombes, vína z Beaujolais. Šneci a žabí stehýnka. Recepty se předávají z generace na generaci.

Dědictví po předcích

I v Lyonu se traduje, že existuje nejméně tolik sýrů jako dnů v roce. K sýru patří víno, nejlépe Beaujolais, což je v Lyonu ten nejsprávnější druh. Dále pak Syrah (s vůní drobného ovoce – malin, černého rybízu, borůvek či lanýžů) nebo Granache a Carignan ze severní oblasti známého vinařského kraje Côtes du Rhône. Do Galie ji přivezli Římané. V Lyonu se traduje, že ty nejlepší chuti francouzské gastronomie vznikly promícháním galských, římských, franských a arabských vlivů.

 

Recept: Gratinovaný pórek po savojsku

Kilo pórku oloupeme, omyjeme a použijeme pouze bílé a křehčí zelené části – nakrájíme na špalíčky dlouhé asi pět centimetrů. Vaříme ve slané vodě 20 minut.

Nejlépe do hliněné nádoby, vytřené oloupaným česnekem, vymaštěné máslem a posypané strouhankou vložíme na dno vrstvu pórku. Posypeme strouhankou, strouhaným tvrdým sýrem, osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem. Vrstvy střídáme a poslední znovu posypeme strouhankou a sýrem. Na povrch klademe kousky másla.

V horké troubě gratinujeme 10 minut.

Foto: Lyon (pixabay.com)

Další články z rubriky

Štítky: , , , , , , , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.